Пар костей не ломит

Пар костей не ломит

Хворобливі відчуття в області хребетного стовпа навівають на думку про баньку або сауну.  Хорошенечко прогрітися, підставити поперек розпареного віником, піддати пару і розтягнутися на полиці в повний зріст, - і, здавалося б, організм відразу ж віддячить, біль відступить і здоров'я повернутися.  Однак чи все так просто, як може здатися на перший погляд?  І чи дозволено при захворюваннях спини бувати в лазні і сауні?  Про це далі.

Для початку розберемося від чого настає дискомфорт в області хребта.  У більшості випадків, він викликаний м'язово-скелетними порушеннями, трохи менше хворобливі відчуття в спині є наслідком виражених змін в хребті.  Також біль можуть спровокувати захворювання внутрішніх органів і запальні процеси, які протікають в спинному мозку та хребті.

Який же вплив надає відвідування лазні на хребет?  З давніх-давен, існує думка, що «в лазні можна погрітися до кісточок».  Насправді це не так, температура в лазні впливає лише на поверхню шкірних покривів, а температура тіла залишається незмінною, завдяки здатності організму підтримувати температуру, тому в буквальному сенсі «прогріти кісточки», навряд чи вдасться.

Однак вплив тепла і підвищена вологість значно розширює судини, що створює відчуття припливу тепла і покращує постачання тканин поживних речовин і кисню.  Власне, завдяки цьому, походи в лазню можуть дійсно принести користь при одних патологіях хребта і завдати шкоди при інших.

Пар кісток не ломить, але не завжди корисний.  Обмеженнями для відвідування лазні і сауни є злоякісні і деякі види доброякісних захворювань, так як поліпшення трофіки може призвести до прискореного зростання пухлин.

Також вплив тепла призводить до активізації патологічного процесу при аутоімунних захворюваннях, тому будь-які ревматоїдні патології є протипоказаннями для ходіння в лазні.  Чи не рекомендовано відвідування сауни і лазні хворим з патологіями серцево-судинної системи.

Почуття полегшення банька принесе при таких патологіях, як: артрит, радикулопатія, підвищений тонус м'язів, остеохондроз, розтягнення зв'язок.

При таких захворюваннях, як остеохондроз і радикуліт допоможуть похлёстивающіе і легкі швидкі постёгівающіе руху.  Саме такі рухи вважаються основним процесом ширяння.  Найбільш ефективними для лікування болю в спині вважаються хвойні, березові і ялівцеві віники.  Не рекомендується відвідування лазні в гострий період захворювання.

Дегенеративно-дистрофічні захворювання, що є результатом порушення метаболізму, погіршенням мікроциркуляції і вікових змін, добре «відгукуються» на лікування із застосуванням комплексної терапії, в тому числі судинних засобів.  А лазня в даному випадку може служити хорошим доповненням до основного лікування.

Важливо!  Питання про відвідування лазні обов'язково потрібно узгодити зі своїм лікарем.

А як же бути тим, у кого крім захворювань хребта існують супутні патології, які є прямим протипоказанням для відвідування лазні?  Не впадай у відчай.  Лінійка засобів КАРІПАЇН - ваш надійний помічник, який дозволяє домогтися бажаних результатів: зменшити біль, збільшити рухливість хребта, уповільнити прогресування процесу.

 

Çàêàçàòü ñåé÷àñ