Наши сны и здоровье

Наши сны и здоровье

Всі ми без винятку бачимо сни. Однак одні чомусь пам'ятають їх і можуть розповісти у всіх подробицях, а інші навіть не впевнені, що їм взагалі щось снилося.

Вікіпедія дає таке визначення сновидінь: «Суб'єктивне сприйняття зорових, слухових, тактильних, смакових і нюхових образів, які виникають у свідомості сплячої людини ». Фіксуються людиною бачення виходять з мозку. Тому сни часто здаються реалістичними, хоча, як правило, це фантазія. Протягом довгих років нас не покидає мучити питання, чому ми бачимо сни?

І на сьогоднішній день вчені не можуть дати на це відповідь. Хоча є кілька цікавих гіпотез про функції сновидінь.

1. Сни допомагають обробляти матеріал, який надходить протягом дня

За добу з людиною багато чого відбувається, потік думок і подій не зупиняється ні на секунду, і до вечора у кожного з'являється безліч різної інформації. Сновидіння сприяють в наведенні порядку в цьому нагромадженні і, в якійсь мірі проводять «перезавантаження» розуму. Завдяки цьому, можна, наприклад, несподівано знайти рішення довго мучила проблеми. Фахівці вважають, що сновидіння спонукають творчий потенціал. Дмитро Менделєєв, наприклад, завдяки сновидіння, побачив свою таблицю уві сні.

2. Сни допомагають долати небезпечні ситуації

В період фази швидкого сну реакція «бийся або біжи» спрацьовує набагато оперативніше. Саме тому іноді людина раптово прокидається через приснився кошмару або розбитим після нічного протиборства з невідомим ворогом. Але часом такі сни здатні допомогти в підготовці до складних ситуацій в житті.

3.Сновидіння є свого роду містками між циклами сну

Зміна циклів сну не дають людині спати однаково глибоко всю ніч. У зв'язку з цим його можуть розбудити зовнішні подразники. Як вважають деякі дослідники, як раз тут «руку допомоги» простягають сновидіння. Вони допомагають людині справитися з цими подразниками, щоб він знову зміг поринути в глибокий і безперервний сон.

4. Фази сну

Іноді у людини створюється враження, що він провів в обіймах Морфея всю ніч. Однак в більшості випадків сни він «переглядає» під час швидкої фази. В період крайньої фази циклу мозок знаходиться в активному стані, а очі в постійному русі (вперед і назад). У той же час, тіло немов «знерухомлені», оскільки м'язи знаходяться повністю в розслабленому стані.

За одну ніч людина проходить близько 5 періодів швидкого сну. Тобто він проживає кілька сновидінь. Через те, що протягом ночі фази сну удлінняются, найчастіше людина може воспроізвестітолько останнім сновидіння. Деякі люди доводять, що їм ніколи не сняться сни, однак з упевненістю можна сказати: все бачать сни щоночі. Нехай навіть на ранок нічого не виходить пригадати. Як правило, стирається з пам'яті близько 85% снів, що є ознакою здорового сну. Єдине, якщо пробудження людини відбулося в період фази швидкого сну, він в змозі воскресити свої нічні «походеньки».

5. Чи несуть сни смислове навантаження?

Часом сновидіння здаються безглуздими і абсурдними. Однак фахівці вважають, що вони мають більш глибокий сенс, ніж банальне переживання поточного дня.Наприклад, коли на протязі декількох снів повторюється сюжет, очевидно, що підсвідомість намагається щось прояснити. Інакше кажучи, сни можуть дати зрозуміти, з чим людина інтуїтивно веде боротьбу, до чого прагне.

6. Сни впливають на здоров'я

Сни мають велике значення як в психологічному, так і психічному аспекті. Уві сні відбувається переробка великих обсягів інформації, приходить натхнення, відновлюється емоційна гармонія. Дуже нетривала фаза швидкого сну або відсутність снів можуть стати причиною психічної перевтоми і роздратованості.

Окремі сни настільки важкі, що, прокинувшись, людина буде відчувати себе вкрай втомленим.

На якість сну так само впливає безліч прямих і непрямих факторів. І не останню роль тут відіграють постіль. Мабуть, матрац і подушка є важливими елементами, що формують комфортний сон. Найбільш підходящим в цьому плані буде ортопедичний матрац, що дозволяє позбутися від ефекту «гамака», що важливо для хребта. Для тих, у кого проблеми зі сном, турбують головні болі, шийний спондильоз, остеохондроз - не обійтися без спеціальних ортопедичних подушок, в іншому випадку відпочинок буде неповноцінним.

Засобом з доведеною ефективністю для профілактики і лікування остеохондрозу є лінійка коштів КАРІПАЇН, представленої з 5 препаратами. Засоби відновлюють функції хребта і суглобів завдяки комплексу ферментів, які вибірково діють на патологічно змінену хрящову тканину. Детальніше читайте на цьому сайті.

 

Çàêàçàòü ñåé÷àñ