Выпрями спину

Выпрями спину

Нам всім добре відомо з дитинства слово «постава». Яке задоволення доставляє спостереження за індійської дівчиною, що утримує на голові глечик: струнка фігура, плавність ходи, розправлені плечі, граціозність рухів ... Перебирати можна нескінченно. Все це - еталон постави. Це поетичне перерахування елементів нормальної постави медичною термінологією звучатиме таким чином: правильна постава - це вміння зберігати правильне положення тіла.

Завдяки випрямлення положення тіла і ходіння на двох ногах, наш хребетний стовп відчуває постійні вертикальні навантаження, внаслідок чого його вісь має вигнуту лінію. Якщо розглядати скелет збоку, то шийний і поперековий відділи мають вигин вперед (лордоз), а грудний відділ зігнутий назад (кіфоз).

При народженні хребет малюка не має вигинів. Коли карапуз навчиться тримати голівку - утворюється шийний лордоз, коли вчиться сидіти - формується грудний кіфоз, починає ходити - з'являється поперековий лордоз.

Здоровий хребет має плавні, красиві і хвилеподібні вигини, які переходять один в інший. Як же виглядає він у сучасного Homo sapiens? Ми працюємо за ноутбуком, схиляючи голову дуже низько до екрану. Спина при цьому нагадує дугу, і, щоб дивитися на монітор, голову доводиться відкидати назад. Що твориться з хребтом в даний момент - неможливо уявити. М'язи гарячково намагаються утримати хребці в протиприродний положенні, їх стиснення доходить до межі.Тиск всередині диска, що знаходиться між елементами хребетного стовпа, перерозподіляється нерівномірно на всі відділи, тому відбувається розрив задньої його частини. І як підсумок: тріщинки в фіброзному кільці. Така постійна перевантаженість різних відділів диска розриває їх у людей з тривалою сидячою роботою. Наслідки багатьом добре знайомі: хронічне м'язове спазмування, неприємні відчуття з різкою смикає болем в шиї або в попереку, міжхребцеві грижі та інші «принади».

Як же зберегти нормальну поставу? Рішення лежить в фізіології рухів. Найвідповідальнішим елементом тіла у живих організмів є голова, що збирає необхідну інформацію про все, що нас оточує. Тому велика частина рухів і поз влаштовані так, щоб в будь-якому стані надати стійке положення голови. І навпаки: м'язовий тонус всього тіла залежить від положення голови. Причому це відбувається рефлекторно. Яскравий приклад цьому - експеримент з домашнім улюбленцем. Якщо нагнути тварині акуратно голову вниз, за ​​цим моментально піде розгинання задніх лапок. А якщо закинути голову злегка назад - згинання задніх лапок.

Тому хороша постава «стартує» з положення голови. Вона повинна перебувати в нейтральному положенні - вуха і плечі необхідно розташовувати в одній площині. Іншими словами - піднята голова і підборіддя розташовані паралельно підлозі. Як тільки вдасться виправити становище голови, то грудної і поперековий відділи хребта приймуть правильне положення. Це працює для положення стоячи. А коли людина сидить, поперек під вагою тіла набуває дугоподібний вигляд.Тут на допомогу прийде невелика хитрість. Потрібно спробувати відірвати п'яту від підлоги, при цьому не відриваючи носок. Після цих маніпуляцій спина випрямляється. Необхідно чергувати руху ніг.

Безумовно, хребту потрібно допомагати. Для цього слід використовувати анатомічну меблі: спеціальний стіл для комп'ютера, крісло зі зручною спинкою, яка підпирає поперек.

Також наш хребет потребує правильних рухах. Часом при відсутності знань ми руйнуємо його, замість того щоб розумно використовувати їм і бути здоровими.

Хребетний стовп складається з 3-х рухомих відділів, кожен з яких зігнутий в протилежну сторону. Завдяки цьому відбувається амортизація і пом'якшення вертикальних навантажень. Якщо грубо змінити ці вигини під час сну, сидячої роботи або підняття важких предметів, хребет зазнає великий стрес, який призводить до травмування дисків хребта, суглобів. При надмірних навантаженнях можуть утворюватися грижі міжхребцевого диска або кісти суглобів.

Дотримання постави без руху не вийде. Часто виникають ситуації, коли потрібно нахилитися до землі: упустили олівець, зав'язати шнурки, підняти сумку з продуктами. Нахил вперед - важливе рух, про який не можна не згадати.

Треба відзначити, що ми робимо нахил не за рахунок хребта, а в результаті згинання в тазостегнових суглобах, і тільки в самому кінці нахилу трохи робить згинання поперек.

Однак цього їй вистачає, щоб пережити серйозні перевантаження. Взявши в руки вантаж і зробивши нахил вперед, підвищується тиск в поперекових дисках в кілька сотень разів. Нічого дивного, що відбувається розрив задньої частини фіброзного кільця диска. Щоб цьому запобігти хребці повинні бути в нейтральному положенні для рівномірного розподілу тиску в диску.

Зверніть увагу як піднімають штангу спортсмени. Вони роблять нахил, при цьому відставивши сідниці назад, і тримають хребет прямим, здійснюючи руху тільки за рахунок тазостегнових суглобів. Тільки так можна запобігти надмірні навантаження на хребет і уникнути його травматизації.

Підводимо підсумок:

1. Правильність постави буде залежати від положення голови.

2. Фізіологічна постава - це профілактірованіе дегенеративних змін, які зачіпають міжхребцеві диски, суглоби, зв'язки і інші тканини.

3. Постава відіграє важливу роль при піднятті вантажу.

Дотримання перерахованих рекомендацій допоможе вберегти хребти суглоби від такого захворювання як остеохондроз.

Якщо остеохондроз все ж розвинувся, на допомогу прийдуть кошти лінійки КАРІПАЇН, як при використанні фізіотерапевтичних методів, так і при зовнішньому застосуванні в домашніх умовах. Унікальний склад КАРІПАЇН покращує рухливість і функціональний стан хребта і суглобів, сприяє відновленню хрящової тканини і суглобової рідини. Засоби мають доведеною ефективністю і добре переноситься. Читайте більше на сайті.

Çàêàçàòü ñåé÷àñ