Выработка правильной осанки у школьника

Выработка правильной осанки у школьника

Для чого потрібна людині правильна постава?

Правильна постава робить фігуру людини красивою і сприяє нормальній діяльності рухового апарату і всього організму.  Правильна постава є вимогою естетичної культури і здоров'я.

Всім відомо, що свого часу вихованки строгих гувернанток носили на голові книги, прив'язували до поясу прядки свого волосся (забувши про все і зсутулившись, вони мимоволі зойкали від болю, так як волосся при цьому натягалися).  Це не опис середньовічних покарань, це всього лише заходи, спрямовані на те, щоб не зіпсувалася постава.  Мудрими гувернантками не тільки забезпечувалася своїм вихованкам прекрасна горда постава, але і загальне фізичне здоров'я організму.

В Інституті шляхетних дівчат (XIX століття), класні дами не втомлювалися нагадувати своїм вихованкам: «Сіли, ноги разом, руки перед собою, спина пряма, шия, потилиця і сідниці строго по одній лінії».  Дівчаток вчили «тримати спину».  Вихованки виходили зі стін цього поважного закладу стрункими.

Для чого молодь терпіла подібні незручності?  Відповідь проста: вони хотіли мати гарну поставу.  Дами і кавалери ніколи не дозволяли собі розслабитися і сутулитися, наприклад, на балу або світському вечері.  «Шляхетна постава», «взявши руки в боки» - ці слова до сих пір асоціюються з лицарством і красою.

В організмі людини все взаємопов'язано.  Вельми часто погіршення стану здоров'я настає через недотримання правильної постави.  Процес формування постави починається з самого раннього віку.  У більшості випадків порушення постави є придбаними.

Постава псується з кількох причин:

 - слабкий розвиток м'язів спини, звичне неправильне положення тіла;

 - неправильне розташування тіла в ході різної, часто повторюється, діяльності;

 - сидіння за столом, згорбившись;

 - пересування, зсутулившись, або коли одна рука знаходиться в кишені (в наявності штучний перекіс плечового пояса і порушена постава);

 - різні вроджені захворювання, як внутрішніх органів, так і опорно-рухового апарату, при наявності яких постава виявляється далека від ідеальної;

 - односторонні заняття деякими видами спорту тощо

В даний час 95-97% дітей страждають різними захворюваннями, серед яких найбільше число представлено порушеннями опорно-рухового апарату - в тому числі дефектами постави.

Чим небезпечне порушення постави?  Хребет - це основа (каркас) всього організму, коли страждає хребет - страждає весь організм.  При сколіозі деформується грудна клітка, погіршується вентиляція легенів, порушується робота і інших внутрішніх органів.  Може зменшитися зростання.  Турбують болі в спині і головні болі.

        Як перевірити поставу?

Визначаємо наявність сутулості.

Мірної стрічкою вимірюємо відстань між крайніми точками плечей спочатку з боку грудей, а потім з боку спини.  Якщо результати приблизно однакові - все в порядку, якщо друге число набагато більше першого - сутулість є.

Перевіряємо наявність викривлення хребта.

Встаньте спиною до стіни, щільно притисніть п'яти, сідниці і лопатки до стіни.  У цьому положенні між стінкою і попереком повинна проходити долоню.  Якщо проходить кулак - постава порушена.

Про шкільній парті.

Оптимальне положення столу для роботи, який бажано поставити біля вікна, щоб світло падало зліва.  Стіл і стілець повинні бути за віком - ноги стоять під прямим кутом, відстань від очей до зошита, книги - 30-35 см. Школяр не повинен спиратися грудьми на стіл.

Обидві ноги дитини повинні твердо стояти на підлозі, а кут між стегном і гомілкою повинен бути прямий.

Спину необхідно тримати рівно, руки - на парті, щоб дитина не спирався грудьми об край столу.  Між грудьми і партою необхідно зберігати відстань в долоню.

Важливий правильний нахил зошити.  Здоров'я дитини залежить і від освітлення.  Світло повинне падати з лівого боку.

Час від часу школяреві потрібно міняти своє місце в класі, переходити з одного ряду парт на інший.  Це дозволяє дивитися на класну дошку під різним кутом зору.

Не рідше одного разу на рік необхідно перевіряти зір у окуліста - розвивається короткозорість так само може впливати на поставу - школяр нахиляється до підручників і зошитів, щоб побачити написане і згинає спину.

Контроль тривалості занять: 45 хвилин роботи - мінімум 15 хвилин перерву.  Краще, якщо дитина буде виконувати в цей час фізичні вправи.  Дуже важливо протягом дня виділити час для прогулянок на свіжому повітрі і активних, рухливих ігор.

Як працювати за комп'ютером?  Монітор потрібно поставити по центру, перед очима, щоб дитина дивилася прямо.  Бажано придбати стілець зі звичайною спинкою, а не з підлокітниками, що крутиться навколо своєї осі, оскільки школяр не зможе зафіксувати положення свого тіла.  Розміри комп'ютерного столу і стільця повинні відповідати зросту дитини.  Дитина повинна мати тверду опору під ногами.

Правила для підтримки правильної постави

 - Виконувати вправи по зміцненню м'язів тулуба.

 - Правильно сидіти за столом, партою, на стільці, не горбиться.

 - При перенесенні вантажів потрібно рівномірно навантажувати руки.

 - Якщо ви будете носити ранець або портфель в одній руці, одне плече стане нижче іншого.

 - Спати на жорсткому ліжку з невисокою подушкою.

 - Сидіти з максимально випрямленою спиною.  Важливо уникати незручних поз.  Через кожні 15 хвилин сидіння за столом треба міняти позу, рухати руками і ногами, потягуватися, а через кожні 30 хвилин обов'язково встати, походити або полежати.

 - Стояти і виконувати різну роботу слід також з максимально випрямленою спиною.  При цьому важливо знайти для голови, тулуба, рук і ніг достатню опору.  Після тривалого стояння треба обов'язково полежати (розвантажити хребет).

 - Кожен день дивитися на себе в дзеркало, яке підкаже, яка у вас постава.

 

Що робити при порушенні постави?

Звичайно, краще будь-якого лікування - профілактика.  З раннього дитинства заняття плаванням, лікувальною фізкультурою, курси оздоровчого масажу і так далі.  Але якщо постава вже порушена, тоді необхідно комплексне лікування.  Для корекції постави застосовують витягування хребта, масаж, водні процедури, призначають спеціальні ортопедичні устілки, лікувальну гімнастику, фізіотерапію.  Необхідно відновлювати правильну роботу м'язів спини і їх тонус, впливати на сам хребет.

Якщо порушення постави все-таки вже є, і Вашій дитині виповнилося 12 років, візьміть на замітку такий засіб як Карипаин.  Визнаний засіб при остеохондрозі хребта.  Має натуральний склад.  Також Карипаин буде корисний батькам, бабусям і дідусям учня.  Запитуйте в аптеках Вашого міста!

 

Çàêàçàòü ñåé÷àñ