Йога для пожилых

Йога для пожилых

Багато проблем, пов'язаних з віком (порушення кровообігу, артрит, скарги на обмін речовин), - частіше результат нестачі фізичної і розумової активності, поганих звичок у їжі і поверхневого дихання.  Оздоровленням свого організму і активної розумової навантаженням необхідно займатися до самих солідних років.

У літньому віці практика йоги дуже корисна, але вона повинна бути повинна бути щадить.  Завдання людини не навчитися сідати в позу лотоса або на шпагат, а комплексно допомогти своєму організму, особливо хребта.

Літнім рекомендується відвідувати терапевтичні класи або спеціальні заняття для людей старшого віку під контролем досвідченого інструктора.  Але перед цим необхідно проконсультуватися з лікарем, а прийшовши в клас, обов'язково повідомити інструктора про свої захворювання!

Якщо здоров'я більш-менш в порядку, можна і вдома самостійно виконувати нескладний комплекс асан (спеціальних вправ).  Займатися слід не на повний шлунок і в добре провітреній кімнаті.  Перед виконанням асан необхідно зробити невелику розминку - покрутітб головою, плечима, корпусом, посувати ногами, згадати нескладні вправи зі шкільних уроків фізкультури.

Далі необхідно перейти до наведеного нижче комплексу, уважно спостерігаючи за своїм станом.  Якщо з'являються запаморочення, больові чи дискомфортні відчуття - заняття краще припинити.

Виконуйте асани без ривків і стежте за своїм диханням: воно повинно бути по можливості глибоким і рівним.  По завершенні вправ ляжте, розкинувши руки і ноги в сторони, на рівну поверхню, постарайтеся розслабитися протягом декількох хвилин.

 

Перша поза неба (Урдхва хастасана).

Поставте стопи на ширину тазу.  Витягніть руки вгору, розгорнувши долоні один до одного.  Робіть перекати з п'яток на носки близько 10-15 разів, подих вільне.  Потім затримайтеся на носках на кілька секунд, продовжуючи тягнути руки вгору і утримуючи рівновагу.

Поза сприяє витягнення і зміцненню м'язів всього тіла і хребта, благотворно впливає на травлення, відновлює координацію рухів.

 

Друга поза.  Нахил вперед з опорою на стілець (ардха уттанасана).

Встаньте перед спинкою стільця (підходить також стіл або підвіконня).  На видиху нахиляйтеся вперед, намагаючись здійснювати рух в тазостегнових суглобах, а не в хребті.  Поставте долоні на спинку стільця або іншої опори так, щоб ноги були перпендикулярні підлозі, а спина і руки паралельні йому.  Залишайтеся в такому положенні від декількох секунд до хвилини, роблячи рівномірні вдихи і видихи.

Поза витягує хребет, зміцнює м'язи спини, розтягує задню поверхню ніг і підколінні сухожилля.

 

Третя поза кішки (марджаріасана).

Встаньте на карачки, розташувавши коліна на ширині таза, а долоні під плечима.  З видихом потягніться круглої спиною вгору (згадайте, як це роблять кішки), на вдиху виконайте прогин і підніміть голову.  Зробіть кілька циклів, синхронізуючи руху з диханням.

Ця вправа розкріпачує спину, забезпечує хороший масаж черевної і тазової областей.

 

Четверта поза.  Скручування лежачи на спині (Супта матсіендрасана).

Ляжте на спину, руки в сторони.  Підтягніть коліно правої ноги і акуратно закиньте його за ліве стегно.  Плечі і лопатки не повинні відриватися від підлоги, голову поверніть вправо.  Ліву руку можна покласти на праве стегно, посилюючи витягування.  Побудьте в цьому положенні до хвилини, потім зробіть те ж саме на іншу сторону.

Поза зміцнює глибокі внутрішні м'язи живота, зганяє зайвий жир.  Усуває застій в печінці, селезінці та підшлунковій залозі, допомагає при болях і спазмах в попереково-крижовому відділі спини.

 

П'ята поза куточка (Урдхва прасаріта падасани).

Лежачи на спині, підніміть ноги так, щоб вони утворили прямий кут з корпусом.  Можна підкласти рушник або тонке ковдру під таз, щоб розслабити його.  Утримуйте позу протягом 2 хвилин.  Якщо складно тримати ноги, притулите їх до стіни (тільки важливо при цьому, щоб таз знаходився якомога ближче до стінки).

Ця полегшена перевернута асана покращує кровообіг, тонізує м'язи ніг, гармонізує взаємодію серцево-судинної, травної, ендокринної та нервової систем, заспокоює.

 

Для того, щоб дозволити собі весь комплекс вправ в повному обсязі і значимо посилити їх терапевтичний ефект, рекомендується паралельно застосовувати Карипаин.  Це засіб з комп

Це засіб з комплексним складом, яке сприяє відновленню цілісності фіброзного кільця між хребцями, розм'якшення грижовоговипинань, які у багатьох до зрілого віку вже є, сприяє зменшенню тиску в міжхребцевого диска і поверненню його в фізіологічні межі.

Здоров'я хребта, можливість вести активний спосіб життя в Ваших руках.

 

Çàêàçàòü ñåé÷àñ