Протрузия межпозвоночного диска

Протрузия межпозвоночного диска

Одним з ускладнень запущеного остеохондрозу є – протрузія. Патологія, при якій відбувається випинання диска за межі тіла хребців. Важливо відзначити, що на відміну від міжхребцевої грижі, фіброзне кільце при протрузії не втрачає свою цілісність, деформації відбуваються лише всередині.

Дані медичної статистики свідчать, що протрузія диска виявляється у 65% чоловіків старше сорока років. Відсоток діагностування патології у жінок трохи нижче, але є основною причиною болю в поперековому відділі і захворювання, що зачіпає нервові корінці спинного мозку.

Найпоширенішою вважається протрузія  нижньої частини поперекового відділу, однак спираючись на дані вищевказаної статистики, протрузії цервікального відділу хребта найближчим часом обженуть їх по поширеності.

Протрузія не є окремим захворюванням, частіше всього це початковий період утворення міжхребцевої грижі. На даному періоді протрузії, больові відчуття в області шиї, спини та попереку набувають постійний, ниючий характер.

Діагноз ставиться на підставі комп'ютерної або магнітно-резонансної томографії.

Виникнення протрузії дисків пов'язують з такими причинами:

1. Вік. Дегенеративно–дистрофічні зміни у літніх розвиваються частіше, ніж у молодих. Але за останній період хвороба значно «омолодилася».

2. Малоактивний спосіб життя. Робота, пов'язана з тривалим сидінням, мінімум спортивних навантажень –негативно впливають на стан хребців.

3. Викривлення хребта.

4. Тривале перебування тіла в одному положенні. Це пов'язано з професійними особливостями трудової діяльності.

5. Запальні процеси в хребетно-руховому сегменті.

6. Мікротравми хребта.

7. Професійне заняття спортом, тривалі фізичні навантаження.

8. Плоскостопість, дистрофічні процеси в колінному і тазостегновому суглобах перерозподіляють навантаження на хребет і ведуть до утворення протрузій.

9. Надмірна вага. Збільшується навантаження на хребет, що негативно впливає на диски хребта.

10. Генетична схильність.

11. Шкідливі звички. Зловживання тютюновими виробами, алкогольними напоями, наркотичними засобами.

12. Захворювання, пов'язані з гормональними порушеннями і збоєм обмінних процесів.

Розвиток протрузії в різних місцях хребта відбувається з різною силою і швидкістю. Найбільш страждають поперековий і шийний відділ хребта. Торакальний відділ страждає рідше.

Симптоми даної патології різні і в першу чергу залежать від локалізації випинання.

Шийний відділ хребта - самий рухливий, тому протрузія тут часте явище. Можливе виникнення постійного болю в області шиї, яка поширюється і на плечі, і далі йде вниз по руках. Повороти шиї теж приносять дискомфорт. Біль ниючий, посилюється до вечора і при певному положенні голови. Підвищений тиск і запаморочення можуть супроводжувати протрузії диска. З'являється парестезія рук. Біль, іррадііруюча в грудях, області лопатки або паховій западині також може вказувати про порушення в дисках хребта. Шум у вухах і поява плям перед очима також говорять про наявність патології.

Протрузії торакального відділу хребта діагностуються рідко. Спостерігається міжлопаточна біль, іррадііруюча в грудну клітку і живіт. При глибокому вдиху з'являється біль, іноді задишка. Почуття дискомфорту в області серця, черевної порожнини.

Для симптоматики протрузії поперекового відділу хребта характерні постійні або періодичні болі внизу спини, з іррадіацією в крижі і нижні кінцівки. Можуть бути приступи радикуліту. Порушення діяльності тазових органів, м'язова слабкість у ногах, парестезії пальців ніг і стоп.

Диски мають здатність до відновлення, а значить мета лікування – запустити даний механізм. На сьогоднішній день розроблені методи дають можливість усунути біль і зупинити розвиток патології.

Для купірування болю і усунення запалення застосовують міорелаксанти, хондропротектори та НПЗЗ. Застосовують їх курсом, так як тривалий прийом може призвести до небажаних побічних ефектів.

Також для лікування протрузій застосовуються фізіопроцедури, що дозволяють прибрати біль, запалення та набряки, збільшити м'язовий тонус. В якості ефективної патогенетичної терапії без додаткового навантаження на органи метаболізму рекомендуємо «Карипаїн». Ферментний комплекс використовується з процедурою електрофорезу за простою методикою і має направлену дію на органи-мішені. «Карипаїн» сприяє зупинці запального процесу в хребті, знімає біль, благотворно впливає на відновлення міжхребцевих дисків і хрящової тканини хребта, покращує кровообіг у тканинах.

 

Çàêàçàòü ñåé÷àñ