Остеохондроз поясничного отдела позвоночника

Остеохондроз поясничного отдела позвоночника

Думаємо кожному знайоме відчуття наповнення болем. На початку це відбувається після фізичної праці або вправ. Одні люди відчувають це в області шиї, інші в грудному відділі або попереку. У певний момент біль носить постійний характер, в положенні сидячи, стоячи або лежачи. Іноді біль поширюється на руки і ноги. Яка ж причина? Найімовірніше остеохондроз.

Остеохондроз – клінічний термін, використовуваний для опису дегенеративно-дистрофічних змін, що відбуваються в міжхребцевому диску, його руйнування з подальшим приєднанням в патологічний процес сусідніх хребців. В процесі захворювання відбувається деструкція міжхребцевих зв'язок, у каналах хребта ущемляються судини і нервові закінчення.

Хронічно протікає захворювання, на зміну загострень приходять ремісії, але при виникненні навіть невеликих провокуючих факторів (стрес, травма, переохолодження, підйом вантажів) хвороба знову дає про себе знати. Найбільш поширеною формою остеохондрозу є попереково-крижовий. Він є частою причиною тимчасової, а з плином часу повної втрати працездатності.

Захворювання відноситься до числа багатофакторних. З причин виділяють тривалий нефізіологічний м'язовий стрес або навпаки, знижений тонус м'язів. Така невідповідність призводить до порушення рівномірного розподілу навантаження вздовж усього хребта. В результаті відбувається порушення кровопостачання міжхребцевих дисків, їх поступова дегенерація і руйнування.

Крім цього, на розвиток остеохондрозу поперекового відділу хребта може впливати порушення обміну речовин, травми, патології розвитку хребта, генетична схильність до кісткових патологій, порушення постави, гіподинамія та особливості професійної діяльності.

Біль виступає основним симптомом при даній патології. Вона, як правило, ниюча, і виникає після сну, тривалого перебування в одній позі. Може з'явитися і різка, інтенсивна біль, без видимої причини або при зміні пози. Розходження між характером больового синдрому вказує на різну причину виникнення болю. Больовий синдром може бути результатом порушення кровообігу в прилеглих тканинах хребта, набряку м'язів, зв'язкового апарату або здавлювання нервових закінчень, що знаходяться в каналах хребта.

Так само виділяють ряд ознак, характерних для остеохондрозу поперекового відділу.

• Порушення анатомічної будови поперекового відділу хребта (сплощення/поглиблення вигинів, викривлення хребта);

• Зменшення рухливості хребта в поперековій області, зміна тонусу м'язів із-за спазму або дистонії;

• Біль в поперековому відділі при різних рухах з причини м'язового спазму (зниження пом'якшуючих властивостей міжхребцевих дисків);

• Підвищення чутливості кістково-м'язової системи при пальпації в області попереку.

Для рефлекторного симптому остеохондрозу поперекового відділу хребта є біль у попереку. Вона носить різкий або постійний характер. Виникненню сприяє фізичне навантаження або необережний рух (поворот, нахил, підйом тяжкості). Часто настає ранкова скутість рухів і напругу м'язів. Нерідкі простріли в поперекову область або ногу. Йде порушення чутливості нижніх кінцівок (поколювання, оніміння, печіння, відчуття повзання «мурашок»). Також змінюється хода і координація руху. З-за болю погіршується сон. Спостерігається підвищене потовиділення, збій в роботі кишечника і сечового міхура. Відзначаються перепади настрою, дратівливість, швидка стомлюваність.

При остеохондрозі поперекового відділу хребта головні деструктивні процеси проходять у хрящовій тканині міжхребцевих дисків. Повне відновлення зруйнованого хряща неможливо, ось чому так важливо почати лікування при появі перших симптомів захворювання, коли цілісність хрящової тканини не порушена. Деструктивний процес можна якщо не зупинити, то постаратися значно уповільнити.

Як засіб вибору для пацієнтів із захворюваннями хребта в якості ефективної патогенетичної терапії без додаткового навантаження на органи метаболізму застосовують засоби лінійки «Карипаін», що дозволяють продуктивно впливати на всі ланки патологічного процесу в хрящовій тканині.

Ферменти, що входять до складу «Карипаін», безпосередньо впливають на причину захворювання, а саме нормалізують обмін речовин у дисках і знижують больові відчуття.

Çàêàçàòü ñåé÷àñ