Дискогенный радикулит

Дискогенный радикулит

Одним із синдромів, який розвивається на тлі ураження хребта є дискогенний радикуліт. Він проявляється запальним процесом в тканинах спини, що призводить до здавлення нервових корінців. Дискогенна радикулопатія може вразити будь-відділ хребта, але найчастіше його діагностують у попереково-крижовому відділі, із-за максимального навантаження на цю частину спини.

Симптоматика при ураженні кожного відділу хребта буде носити свій певний характер.

1. При шийному ІН відбувається здавлювання нервових корінців в районі шиї, викликаючи неприємні больові відчуття і змушуючи приймати вимушене положення голови для полегшення стану. Як правило, болі посилюються при чханні або кашлі. Характерно ранкове появлення болю. Прогресування патології відзначається посиленням болю, у зв'язку з чим їх часто плутають з інфарктом міокарда.

2. При грудному ІН з'являються болі, схожі на ознаки виразки шлунка, збій в роботі підшлункової залози або захворюванні печінки. Це відбувається внаслідок тісного зв'язку нервових закінчень грудної клітини з внутрішніми органами. Для правильної постановки діагнозу, необхідно сісти на стілець і зробити поворот всім тулубом в будь-яку сторону. На дискогенний радикуліт буде вказувати різке посилення болю.

3. При ІН поперекового-крижового відділу хребта відзначаються сильні болі в області попереку, що мають тимчасовий або постійний характер. При цьому порушується нормальна рухливість нижніх кінцівок і функціонування органів малого тазу. Біль зосереджується в області сідничного нерва, передаючись по задній і внутрішній поверхні стегна. Патологія може спровокувати виникнення гриж, з подальшим зниженням чутливості ніг.

Найбільш часто хвороба зачіпає людей, чия діяльність пов'язана з переміщенням великих тягарів. Причин, що призводять до розвитку дискогенної радикулопатії багато, основними з них є:

1. Анатомічні порушення;

2. Збій в обміні речовин;

3. Запалення в області хребта, що викликає набряк;

4. Гормональні порушення, що призводять до набряку;

5. Травми попереково-крижового відділу;

6. Переохолодження;

7. Пасивний спосіб життя;

8. Значне навантаження на хребетний стовп;

9. Дистрофічні порушення міжхребцевих дисків.

При будь-якій локалізації дискогенного радикуліту існує певна симптоматика яка дає можливість розпізнати його серед інших захворювань.

Найбільш типові:

• Різкий біль з одного боку, що призводить до обмеження рухливості;

• Іррадіація больових відчуттів в пахову або сідничну область;

• Посилення болю при чханні, кашлі, глибокому диханні;

• Відчуття оніміння на ураженій ділянці, поколювання, печіння, повзання      мурашок;

• У нижній частині спини шкіра бліда і лущиться;

• Підвищення м'язового тонусу.

При появі нападу ІН людина приймає нестандартну позу: стоячи – тулуб нахилений в здорову сторону, а нога мимовільно згинається. У положенні лежачи, людина вкладається на здоровий бік, притискаючи до живота протилежну ногу. В цей період спостерігається підвищена дратівливість, емоційність, депресивні стани.

Призначає лікування лікар, після встановлення діагнозу.

Одним з ефективних методів лікування дискогенних радикулопатій є застосування поліферментних папаіно-вмісних препаратів, таких як «Карипаін». Згідно зі статистикою, медикаментозне лікування дискогенного радикуліту досягає 80% ефективності. Засіб «Карипаін» надає протизапальну дію шляхом оптимізації перебігу запального процесу. Для лікування краще застосовувати сухі бальзами «Карипаін» або «Карипаін Плюс» методом електрофорезу курсами по 20-30 днів. Електропроцедури допомагають доставити активні речовини до зони компресії. Лікування за допомогою засобів серії «Карипаін» дозволить вам швидко подолати недуг і повернутися до здорового повноцінного життя.

 

Çàêàçàòü ñåé÷àñ